Robolab logo

News

< Trimo Research Awards 2012
12.12.2012

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo

Bimeo – rehabilitacijski inštrument je prejel nagrado za osvojeno drugo mesto


Dr. Aleš Hribar, prof. dr. Matjaž Mihelj, prof. dr. Marko Munih, Tadej Beravs in Matic Trlep so za projekt Bimeo – rehabilitacijski inštrument prejeli REKTORJEVO NAGRADO za osvojeno drugo mesto za naj inovacijo Univerze v Ljubljani v letu 2012.

BiMeo je hkrati nova naprava in metoda vadbe namenjena pacientom pri rehabilitaciji po različnih boleznih in poškodbah, ki imajo za posledico prizadetost človekovega gibalnega sistema gornjih okončin. Pacienti lahko v kliniki pod nadzorom terapevta ali sami v domačem okolju s pomočjo manj prizadete roke izvajajo rehabilitacijo bolj prizadetega uda. BiMeo omogoča koncept vadbe, kjer je pacient sam svoj »terapevt«, na način, da izkorišča preostale motorične sposobnosti za vadbo bolj prizadetih okončin.

Inovacija rešuje problem dostopnosti terapevtov in problem objektivnih meritev v rehabilitacijski medicini. Podatki World Health Organization kažejo, da je v svetovnem merilu vsako leto med 6 in 9 milijonov novih potencialnih uporabnikov sistema BiMeo. S trendom staranja prebivalstva pa se to število povečuje za 5 % do 10 % na letni ravni.

BiMeo je inovacija v svetovnem merilu, kar potrjuje tudi poizvedbeno poročilo mednarodne patentne prijave (PCT), ki je pozitivno tako glede inovativnosti kot tudi patentabilnosti. Poslovno idejo namerava ekipa razvijati v okviru spin-off podjetja Kinestica. V ta namen je podjetje sklenilo pogodbo z Univerzo v Ljubljani za odkup intelektualne lastnine. Laboratorij za robotiko na FE, UL deluje na področju analize in sinteze gibanja pri človeku in stroju.Uradna vaja za tekmovanje Cybathlon

Naši inženirji so se izkazali na uradni vaji za tekmovanje Cybathlon


SLO manus® 2015

Posebno nagrado manus 2015 so dobili Matjaž Mihelj in skupina študentov iz ULFE za Pipetirni robot